Go to Top

Писмо към БФБадминтон – 2024

На вниманието на всички, които се интересуват от развитието на бадминтона в България!
Пиша от гледна точка на наблюдател за последните 40г (повече информация тук)
Не мога да систематизирам написаното, защото проблемите са много и в много различни области за което се извинявам.

През 2023 бяха направени няколко лагера за възрасти U15 и U17 (според доклада на БФБ от 10.01.24, лагерите за юноши и девойки са 8, ако е имало лагери само за София окръг се извинявам…;)). Добро начало, но е много малко като дни за цялата година, всяка по-голяма ваканция, в която няма състезание, е добре да се събират топ-ракетите от възрастови групи 13/15/17 (19-годишните, ако са на ниво, трябва да правят лагери с мъже/жени) ако искаме да сме конкурентноспособни поне в Европа.

Нови медали и купи
Новите медали, които са дело на румънския дизайнер Alex Sztankovits, вече са на ниво. Не същото обаче може да се каже за купите.
По турнирите от ДК ги припознават като салфетници и плакети за цялостен принос… Крайно неподходящ дизайн за купа на шампион!
УС на БФБ може да помисли за друг вариант.

FaceBook страница на БФБ
Все повече заприличва на агрегатор (значение)
Ре-поства се всичко, що е бадминтон – български и световен. Това не привлича нови последователи, има вероятност с времето видимостта на база последователи да става все по-малка поради ниската ангажираност … Собствената информация се поднася със стотици емотикони (пример 86 букви и 38 взривове, пътни знаци, отметки, C4, всякакви геометрични фигури или на всяка втора буква се пада по една граната…), постовете в този си вид повече приличат на адресирани до ученици от 3-5 клас, а не на официална страница на федерация!
Почти всеки пост за сестри Стоеви започва с 💥3️⃣-кратните европейски шампионки и носителки на 2️⃣ титли от Европейски игри по бадминтон….. или 💥💥🔝🔊🔊ЕВРОПЕЙСКАТА ШАМПИОНКА 🇧🇬 КАЛОЯНА НАЛБАНТОВА…. (разбира се, ГОЛЕМИТЕ БУКВИ са за ПО-ВЪЗРАСТНИТЕ фенове на нашият спорт). Всеки, който следи страница във ФБ, много добре знае какви са успехите на тези наши топ състезатели!
Една и съща новина от различни сайтове се пуска по 100 пъти, това не прави повече свършена работа, ето и правилният вариант (ДОШ Варна U17).

Медиен борд
Медийният борд проби в BTV, беше време след толкова много опити, поне вече в заставката на спортната емисия в новините има бадминтон перце. За другите медийни пробиви писах минала година, няма разлика.

Прозрачност:
Децата и Бадминтона – Приемо-предавателен протокол: 30 имена и подписа на деца + един на председателя срещу ……….. ………….. Силно се надавам тази грешка да е само при мен. 😉

Като заговорихме за прозрачност. Разходните документи на БФБ, която е дружество с нестопанска цел, трябва да са достъпни за всички членове на тази федерация. Като такъв член и представляващ СК Ракетлон, бих желал дигитални копия на фактурите от 2022/2023 за закупените консумативи. Тази информация ще бъде използвана по програма „Програчност и Оптимизиране на Разходите на БФБ“. Официален документ ще Ви бъде изпратен на хартиен носител.

Фактури от отчет 2022:
1060 кутии пластмасови пера, 1250 кутии пачи пера, 1100 масови ракети, 60 мрежи, 20 рулона кордаж, бадминтон ракети за националните състезатели.

Фактури от отчет 2023:
700 кутии хибридни пера, 900 кутии пачи пера, 450 кутии пачи „YONEX – AS5″, 750 среден клас ракети, 650 кутии хибридни пера, 68 ракети висок клас.

Тази информация ще е много интересна и за другите клубове, които развиват спорта ни. Надявам се този отчет да бъде качен в сайта на БФБ или да бъде изпратен в мейл-листа на заинтересованите клубове.

Загубени в Превода:
БФБ е връзката, през която трябва да минава информацията за клубовете от ММС, ако искаме повече бадминтон клубове да участват в различните програми и проекти. НЯМА как клубовете по цял ден да висят в сайта на ММС и да четат за новите неща. В министерството на спорта има хора, които се занимават с бадминтон, някъде връзката липсва, за някои проекти изобщо клубовете не разбират, за други БФБ праща мейл 5-6 дни преди крайния срок!

Пример: Програма „Децата и спортният клуб“ за 2024 г. и образци на документи за кандидатстване и отчитане по Програмата, утвърдени със Заповед № РД-09-766/20.10.2023. За тази програма разбирам от друг треньор и то 8 дни преди крайния срок!

За издънката с „Кадрово“ от 2022г и за хората от ММС, които не правят разлика между месечна заплата и финансова рамка (ама бил съм прав, но….), няма да коментирам.

Покана за ОС 2024 – Обнародвана на 05.12 в държавен вестник, пристига в мейлите на клубовете на 28.12, предполагам, че това забавяне всяка година си има причина?!
Както и финансовия отчет се пуска 24/48 часа преди ОС. 😉

В ДРУГИ или „Допълните предложения“ на отчетно изборното събрание на 20.01.24:

1. Да се гласува отпадането на предсъстезателният медицински лист.
„Закон за физическото възпитание и спорта
Глава 8
Медицински Контрол и Медицинско Осигуряване
Чл. 95. (1) Предсъстезателните медицински прегледи се извършват по решение на спортната федерация
за установяване на здравословното състояние на спортистите преди участието им в състезание.
(2) Предсъстезателните медицински прегледи са физикални и се извършват не по-рано от 72 часа
преди състезанието.“

„Наредба 1 от 22.11.2019 Министерството на Младежта и Спорта | Министерството на Здравеопазването
Чл 4. / 2. Предсъстезателните медицински прегледи, когато е налице решение на спортната федерация при
условията на Чл. 95. Закон за физическото възпитание и спорта (ЗФВС)“

Една отживелица от социализма. Освен, че отнема време във спортния диспансер, сам по себе си този лист няма никакво значение и всеки от нас знае това!
Когато се ходи на състезание в чужбина, да не би да вадите медицински лист!?!
Няколко български федерации вече не го изискват при провеждане на състезание.

2. Пак ще напомня: Не убивайте талантите, а ги развивайте!
Теодор Митев сега играе при U17, но може да участва и при U19 на ДИШ. Както и малките шампиони от Севлиево в U11 – Мария Вълчева и Иван Иванов.
Когато Калояна Налбантова беше по-малка, спокойно можеше да играе и в по-горната възрастова група (примерно 13 и 15 / 17 и 19).
Тази практика я има в другите две ракетни федерации – БФТМ (тук се правят и плащат 2 картотеки – последен пример: Мирослав Шмидт, шампион U10/U12) и БФТК (в зависимост от спечелените турнири), супер талантливите състезатели могат да играят в по-горна категория.
Ползата ли? Ползата е трупане на опит и по-бързо развитие на състезателя. Минус – някой клуб в родния бадминтон ще вземе по-малко точки/пари от ММС/Община, защото детето му е отпаднало по-рано…. Страшна драма…
Нека при желание от страна на треньора и състезателя, да имат право да играят и в по-горната възрастова група.

3. Онлайн предаване на ОС / видео запис и качването му в youtube канала на федерацията.
За всички, които искат да присъстват на ОС, но са възпрепятствани по някаква причина, е добре да има онлайн излъчване – в днешни дни варианти много – Zoom, Google Meet или техни алтернативи
Хубаво е, когато го има някъде записано, все пак (писмото е изпратено до всички клубове към БФБ, ще бъде качено скоро и в сайта на СК Ракетлон, защото палачинката може да се завърти няколко пъти, случват се и такива неща в живота… Примери много от 2012 насам.

Финал
Четеш доклад 20 страници – само успехи на БФБ за 2023, четеш и две интервюта с Д-р Володя Златев публикувани през 2023 за Факти и Gong, оставаш с впечатление, че всичко е топ, гърмим по всякакви фронтове, в Европа не слизаме от почетната стълбичка и бадминтонът се развива здраво в България,. Ето в цифри как се развива спорта през последните 20г в най-важния сегмент, за да имаме наистина топ състезатели на европейско ниво, а именно детско-юношеските възрастови групи:

развитие на спорта бадминтон в българия през последните 20 години

Ако на тези цифри за 20 години му казвате масовост и развитие, значи вървим по план!

Класиране в призовата тройка / медали от ДИШ 2023 за мъже и жени:
MS: 2 играещи треньора
MD: 3 играещи треньора
WD: 1 играещ треньор
MX: 2 играещи треньора

Респект към треньорите, които познавам лично от много години, че все още играят.
Изводите за цялостната картинка на българският бадминтон оставям на вас.

Успешна година на всички!

P.S.
В събота ще е много интересно на ОС на БФБ с новите предложения и промени, ще пропътувам 1000км, за да присъствам на Новогодишното парти на БФБ, само снегът да не ме затрупа някъде. 😉

Поздрави,
Сибо Атанасов

Comments (2)

 • Ненко Кесов 22.01.2024 - 16:39

  Г-н Атанасов, като лекция това Ваше Отворено писмо е Чудесна Лекция на тема Проблеми в Бадминтона на този етап но никаде не посочвате / без Медицинските бележки / как да се отстранят. Иван Абаджиев с когото работих 25 години имаше следната теория ‘ Лектори много но как да стане ви са малко’като
  Като един от създателите на този спорт в България заедно Вашия татко и мой партньор на двойки Ви моля да работите повече в ежедневието на спорта ни, защото след вас не съм срещал играч от Варна с медал на държавно ниво. проблема е в клубовете защото работим малко и неправилно. В най скоро време ще създавам клуб във Варна и Албена по Еър Бадминтон. Очаквам Вашето съдействие и помощ. С уважение и успехи през Новата година, Ненко Кесов, треньор от 55 години и без успехи.

 • Сибо Атанасов 22.01.2024 - 16:48

  Г-н Ненко Кесов от това което сте написали разбирам, че не сме чели предното ми писмо от 2022година.
  Тук може да намерите копие: https://raketlon.com/otkrito-pismo-do-bfbadminton/

  Явно не ни следите и сайта, в последните години имаме титли както индивидуални така и отборни от държавни първенства + две/три кофи медали. 🙂

  Колкото до Еър Бадминтон (AirBadminton) желая Ви успех с това ново начинание!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.