Go to Top

Необходима екипировка

Не трябва да разчитаме, че най-добрата екипировка за бадминтон ще компенсира уменията и физическата ни подготовка, давайки възможност да се отличим в този спорт. Въпреки това, изборът на подходяща бадминтон екипировка определено ще повиши удоволствието и резултатите от вашата игра.

За разлика от голфа, тук няма нужда да похарчите цяло състояние, за да играете бадминтон. Затова – горе главата, по-голяма част от „оборудването” е почти без пари! 😉

Ето и въпросният списък:

Бадминтон ракета

raketlon-badminton-racket-elementsМодерните ракети за бадминтон са леки и обикновено са под 100 грама. Рамката на ракетата може да бъде направена от стомана, алуминий, карбон, керамика, графит, титаниум или комбинация от тях. Тя не трябва да превишава 680мм в дължина и 230мм в общата ширина.

Е, как да изберете ракетата за бадминтон, която най-добре ви пасва? При толкова голям избор в наше време, наистина може да бъде много объркващо. Не бъдете прекалено икономични. Ракетите в по-ниския ценови диапазон обикновено са доста тежки, защото са направени от по-евтин материал, а в играта ще използвате доста движението на ръцете и ако мускулите на китката ви не са достатъчно тренирани, това може да доведе до травми. Както и до отработване на лошите навици. Теглото на висококачествените ракети варира от 83 грама до 100 грама.

Купете си ракетата с калъф, в който да я съхранявате, когато не играете бадминтон. Не забравяйте, че не трябва да я оставяте в близост до източници на топлина или изложена на слънчева светлина вътре в колата.

Най-добре е да си закупите ракета от специализиран магазин, а не от хипермаркет или магазини тип „Две за 1 лев и кутия пера за 50 стотинки”. Ако е възможно, опитайте няколко вида ракети преди да купите.

Когато се съмнявате, винаги може да поискате съвет от по-опитен играч, или да се върнете в нашия сайт за информация 🙂

Пера за бадминтон

Перото за бадминтон се състои от 16 пера, забити в коркова основа, покрита с ярешка кожа. Интересното за незапознатите е, че най-качествените перца за бадминтон са изработени от пера от лявото крило на гъска.  badminton-shuttle

Перата обикновено се подбират в зависимост от скоростта. Ако сте стигнали до определено ниво и може да правите удари от край до край на корта, използвайте пера със стандартна скорост. Ако все още не ви достига сила на удара, можете да използвате перце с малко по-бърза скорост. Скоростта, с която перото се движи зависи също и от климата, надморската височина и температурата. Когато е горещо, то ще лети по-бързо. Когато е студено, перата се движат по-бавно. Ако играете в климатизирана зала, използвайте малко по-бързи пера. Ако играете на висока надморска височина, използвайте пера с по-бавна скорост.

За да тествате скоростта на перото, използвайте удар отдолу в посока, успоредна на страничните линии.  Перо с подходяща скорост ще достигне не по-малко от 53см и не повече от 90см от крайната линия, както е посочено на схемата по-долу.

shuttle_landing

Ако перото е твърде бързо или твърде бавно, не е нужно да разполагате с пера с различна скорост, можете просто да зачупите върховете на перата му. Пречупването навън ще забави перото, а пречупването навътре ще ускори неговото движение.

В любителския бадминтон по-често се използват пластмасови пера с оглед на по-голямата им издържливост и по-ниска себестойност.

Маратонки за бадминтон

Един качествен чифт маратонки за бадминтон трябва да осигурява добро сцепление (подметки от каучук), омекотяване в областта на петата и известна гъвкавост в предната част на стъпалото. !!! Никога не играйте бадминтон с маратонки за бягане. Те са с по-дебели подметки и липсва стабилността, необходима за бадминтона. В крайна сметка може да завършите тренировката с  изкривен /изкълчен глезен.

badminton-shoes-sole

Ако искате да имате добро сцепление на маратонките, ги използвайте само за бадминтон, а не за бягане, ходене и всякакви други дейности. След като каучукът се износи, маратонките вече няма да ви служат по предназначение на корта и трябва да си набавите нови. Затова, след като си изберете маратонки за бадминтон, отделете ги и ги използвайте единствено за бадминтон.

Ако петите и коленете започнат да ви болят всеки път, когато се приземите на корта след скок, това означава, че мекотата (power cushion) на маратонките ви се е износила. И въпреки, че вашите маратонки все още изглеждат нови, може би е време да ги смените. Ако евентуално искате да ги ползвате малко  по-дълго, трябва да сложите допълнителна стелка (разбира се, ако има достатъчно място за кракът ви след това 😉 ).

Не забравяйте да използвате удобни и качествени спортни обувки за да предотвратите травми на ставите, коленете и краката. Използвайте спортни обувки с каучукови подметки и с допълнителна стелка, която да осигури стегната поддръжка на петите. Напредвайте и ускорявайте темпото предпазливо и плавно, за да избегнете евентуални контузии, след което може наистина да започнете да „мачкате” 🙂 противниците си на корта и да се забавлявате на макс!

И преди всичко запомнете, че бадминтон екипировката е като инструментите за майстора – с добри инструменти ще се свърши добре работата, но добри инструменти в опитни ръце ще се справят перфектно! 🙂

P.S.
Ако след всичко прочетено, все още чувствате, че имате нужда от съдействие и консултация – нашите партньори от Есен ООД (официални представители на Babolat за България) са насреща!