Go to Top

Бадминтон

Бадминтонът първоначално бил известен като Battledore and shuttlecock („бата и перце“) — игра, оформила се най-вероятно още преди 2000 години в Eгипет и Древна Гърция. Оттам се разпространила на изток до Китай, Индия и Япония. Играли с малки ракети, подобни на бати, направени от дърво и обвити с кожа по края, с дължина 17 инча и половина и ширина от 5 инча и половина, като двама човека просто удряли перцето колкото могат повече пъти без то да падне на земята. Произхода на перцето не е изяснен. Предполага се, че са използвали корк за съхраняването на пера за писане и станало популярно полученият предмет да се подхвърля и удря.

history

През XVIII век играта се наричала Poona („пуна“) в Индия, откъдето разположените тогава там офицери от Британската армия я донесли в Европа. Селяните в средновековна Англия я играели и лесно се превърнала в любима детска игра. От 60-те години на XIX век Battledore или Jeu de Volant се играела в големите имения като забавление на по-висшата класа. През 1830 година семейство Съмърсет (Somerset) постигнали рекорд от 2117 непрекъснати удара на перцето.

Името бадминтон идва от имението Бадминтон (Badminton House) — резиденция в Глочестършир на дука на Буфо (Duke of Beaufort), където в края на 50-те години на XIX век се появила нова версия на Battledore. Айзък Спрат (Isaac Spratt) — търговец на играчки от Лондон, публикувал през 1860 година книга „Батълдор от Бадминтон — една нова игра“, но за съжаление не е оцеляло копие. Кога точно Батълдор става Бадминтон не е ясно, но първите правила на играта са написани още в Пуна, Индия от британските войници и не се различават много от сегашните. Играта била много популярна в Англия през 70-те и 80-те години на XIX век, но по-скоро като обществен отдих на открито, отколкото като спорт.

През 1883 година в издание, озаглавено „Тенис, Крокет, Ракети и други по поляните“ (Lawn Tennis, Croquet, Racquets etc.), били отделени десетина страници за бадминтона, описан от автора като „Тенис на поляна с перце вместо топка“. Хората започнали да възприемат играта по-сериозно и през 1893 година се състояла първата среща на различни клубове в Саутсий, Хампшир.  Тя била последвана от основаването на Асоциацията по бадминтон (Badminton Association), а скоро след това 14 от водещите клубове в Англия се споразумели за официалните правила на играта. И така на 13 септември същата година в имението „Дънбар“ на ул. Уейвърли Гроув, No6 в Портсмънт, Англия (House „Dunbar“ at 6 Waverly Grove, Portsmouth, England) бадминтонът бил официално създаден. През 1899 година BA започнала и Открит шампионат по бадминтон на цяла Англия (All England Open Badminton Championship) — първото съревнование по бадминтон в света.

През 30-те години на XX век Дания, Съединените щати и Канада станали разпалени почитатели на играта и през 1934 била основана Международната федерация по бадминтон (International Badminton Federation). Основаващи членове на IBF били Англия, Уелс, Ирландия, Шотландия, Дания, Холандия, Канада, Нова Зеландия и Франция, Индия се присъединила през 1936 година. Играта станала популярна също и в Мала Азия, Индонезия и Австралия. Първият изцяло професионален турнир по бадминтон се провел в Албърт Хол (Albert Hall) в Лондон през 1979 година. Бадминтонът бил допуснат като пълноправен спорт на XXV-тата Олимпиада в Барселона през 1992 година. IBF, като BWF днес (Badminton World Federation), ръководи международния бадминтон и развива спорта глобално от седалището си, по чисто съвпадение, в Глостършир.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.