Go to Top

Открито Писмо до БФБадминтон

Здравейте!

Дълги години само наблюдавам и реших да напиша два-три реда по повод поредния годишен отчет на БФБ. За съжаление стана дълго – моля да ме извините, но дано ви е интересно! (писмото е изпратено до всички от мейл-листа на БФБ)

Преди да наскочат всякакви тигри, лъвове, бадминтон доайени (врели и кипели с десетилетия), олимпийски и световни спортни и треньорски величия, малки и големи мишки, активни и фиктивни(само на хартия) клубове – това, на което ще обърна внимание НЕ е от името на състезател (за кратко) или като треньор (нямам и диплома от НСА, даже съм инструктор), а точно като страничен наблюдател, на когото не му харесва (доста слаба дума) какво се случва в продължение на ДЕСЕТИЛЕТИЕ с любимия му спорт в България.

За тези, които не ме познават, а те не са малко, да уточня. Например, на важното годишно събрание (отчетно/изборно (това последното трябва да се прави всяка година, ей така, да не заспиваме) на БФБ през 2022 от 50+ делегати/председатели на клубове, познавах лично 10-15 от вас, с които се срещаме по състезания от ДИШ/ДОШ през годините. Та, за тези другите – неизвестни лично за мен (извинявам се) бадминтон будители – ще кажа само, че от 7-годишен съм в залата по бадминтон, благодарение на баща ми Атанас Атанасов, вече близо 40+ години с малка пауза, и пак ще повторя – говоря като наблюдател.

Четеш поредния годишен доклад и виждаш че нещата се развиват здраво, но за мен лично се сменят само: имена, дати и локации. За програми отбий-номер няма да пиша. Успехите на всички наши национали няма да коментирам, всеки си знае нивото. Признавам си, докладът е труден за четене, нещо подобно на сборник от 700 разказа, събрани в книгата 55 Години Бадминтон в България в 450 страници (апропо, пълно недоразумение! Да ме извинява автора, не е виновен).
След толкова много думи/страници от доклада оставаш с впечатление, че наистина здраво се работи и бадминтонът е в подем!!!  Уви, бадминтонът на национално ниво е на изчезване…. Не визирам националния отбор за мъже и жени на България, а всичко, което се случва в детско-юношеските възрастови групи.

От къде знам ли?!?

Без U11 (защото са малки), на всички останали от U13 до U19 нивото е ТРАГИЧНО! Как може най-редовно във всички възрастови групи и дисциплини на четвъртфинал, в продължение на години, да се класират състезатели с хват „тиган“ (преди няколко години шампион на ДОШ стана отбор с двама състезатели и два тигана!)?! От ген-щаба на БФБ няма как да знаят това, но пък знаят точно кога да се появят в края на финалите, ако изобщо се появят. Ааа да, всеки си има работа, забравих!

Не знам дали аз съм добър треньор щом с 3-4 тренировки на седмица клубът ни успява редовно да стига до медали от ДИШ/ДОШ, или просто нивото в страната е МНОГО ниско. Предполагам, че е второто.

Срам ме е да пиша информация/новина за ученически игри: от 19 заявени училища (пак малки фалшиви мързеливи мишки, уж развиващи дейност), на състезанието участваха общо 3 отбора в двете групи –  едните играят финал, другите са първи без нито една среща и това се повтаря и в двата дни. За бадминтона в училищата няма изобщо да отварям тема и да, запознат съм с новата програма за учители – идеята е хубава, и до там…

Зонални състезания от годишния отчет – отбор до отбор, зона Северна България – РЕАЛНО 2 отбора, да ме извиняват другите, които имат желание, но не могат да участват. 😉

Като стана дума за развитие. Колко нови регистрирани клуба (лицензирани и развиващи дейност) има към БФБ в последните 10-15 години? Аз се сещам за два. А колко вече не развиват никаква дейност? Толкова за ВЪЗХОДА!

Няколко неща, на които може да обърнете внимание през 2023.

Подрастващите са НАЙ-ВАЖНИТЕ за развитието на спорта ни в България, ако не знаете защо е толкова важно това, може да не четете нататък!

Изключително малко състезания на година за деца под 9г! Започваш да играеш на 6-7г и после дълги години (до 11) те бият където те сварят, докато качиш на килограми и сила! Това може да откаже много деца!

И защо едно много талантливо дете да не може да играе в по-горна възрастова група в ДИШ? Това може да бъде само плюс за развитието на таланта. Тази практика я има от много години в тениса на маса (доплаща се още една такса/картотека).

Национални лагери за U13 (U-15/17/19 за международният календар и европейските шампионати) липсват, липсват, липсват… 2-3 дни преди състезание НЕ се казва лагер (а запознаване на двойките в MD/WD/XD)! Няма да отварям тема колко е трудна мотивацията на U17/19, за да останат в спорта. Тук треньорите от Хасково, Стара Загора, Пазарджик, Първомай и други могат да се включат. Ако децата през учебната година са натоварени и не могат да отсъстват, има достатъчно ваканции –  това е времето, в което може да се правят национални лагери на най-добрите 10-15 състезателя по възрастови групи. Лятната ваканция е близо 80 дни, време има много, но някой трябва да се размърда!
Калояна Налбантова и Михаела Чепишева участваха в лагера Badminton Europe/Center of Excellence (информация от преди няколко дни) – така трябва се прави, но тук става дума за национални лагери на цели гарнитури!

Програми
Докато децата/състезателите от U11 стигнат до U19, е добре да тренират по програма (кубовете правят каквото могат), за да имаме повече добри състезатели в България, а и да сме конкуренция в Европа! Знаем, че националните треньори (комисия) са много заети, но как не намериха време за последните 10-15 години една актуална, заимствана от водещи страни програма (да не се бърка с треньорски курс) да разпратят по мейла на работещите клубове? А за да се развиваме правилно, трябва програма за всяка възрастова група!

Относно програма „Децата и Бадминтона“ –  допитвайте се до функциониращите клубове (нефункциониращите може и да нямат нужда 😉 ) от какво се нуждаят повече – дали от пера или от ракети, защото се получават ненужни натрупвания, които се случва да избият в OLX!!!!

Медали и Купи
Доживяхме БФБ да си има прилично лого! Но всяка година различно качество медали и купи с некачествено надписване (силиконов стикер също не е избор). Това е несериозно за федерация с над 55-годишна история!

Крайно време е да се направи бадминтон дизайн на купи и медали, на година се раздават достатъчно големи количества, така че и поръчката за изработка няма да е проблем. Хубаво е при избора да се допитвате до по голям кръг от бадминтон деятели!

Спонсори
Партньори в сайта много, кой е основният финансов спонсор на БФБ? Ако не се бъркам – липсва от години! Добра практика е в сайта да се опише кой с какво точно помага за развитието на спорта в страната! Някой на миналогодишното събрание подхвърли за някакви спонсорски 20 хиляди, не знам дали не е забравил да ги преведе….

Разпределението на изиграните пера от ДИШ-вете и от международните турнири в България – за мен все още е 30-годишна магия!!!

Относно сайта
Всичко, което се изпраща по мейлите, е задължително фигурира в сайта – нормативни документи; годишен финансов отчет по направления; програми, по които може да се кандидатства; важна информация, касаеща спорта ни от страна на ММС; всички изиграни състезания от календара е препоръчително да са качени в сайта като архив, а не да се разчита на външен сайт като tournamentsoftware или да си стоят на хартия в кашони с векове. Това отново е несериозно за федерация с над 55-годишна история!

Всички актуални ранглисти е задължително да са качени в сайта, но не на PDF, а както се прави – живеем в дигитален век!

Сайтът като цяло трябва да се структурира правилно и нещата, които се търсят да се намират лесно, качеството на снимките също може да се подобри значително.

Медийно отразяване. Нула!
Десетина сайта списват от време на време от Бнт през Спортал, Марица, Хюстън, моретонет, 32дниспорт и 5-6 пъти 30-секундни появявания на Калояна Налбантова и Сестри Стоеви за календарна година от 365 дни! Това клони точно към нулево отразяване! B1Btv е невероятен успех за БФБ, за жалост няма голяма разлика като гледаемост от ХобиТВ и Хоби+…

Как през годината деца/младежи, спечелили различни олимпиади: математика, билогия, химия, корабомоделизъм, бубарство……и спортове, наистина от пета глуха, влизат редовно в спортните емисии на БТВ, НОВА, БНТ? Значи не опира до пари, а до контакти/подаване на информация и работа!

Сестри Стоеви в Куала Лумпур и Делхи –  супер силни турнири със сериозни наградни фондове като за бадминтон; бият един, два, три кръга и пълна тишина в БТВ, НОВА, БНТ!!! Гришо започва да се готви за AO и от декември не слиза от ефира…. Вярно, той е голяма звезда. Сестри Стоеви малки ли звезди са от ТОП10 на света (Калояна Налбантова – Европейска шампионка)? Когато станат световни шампионки, тогава ли ще се сетим за тях, или ще ги виждаме често? И все се чудя, за толкова много години бадминтон, как пък един мъж от България не влезе в ТОП50 на света….. отговорът може да намерите в края на текста.

Не трябва много, 10-секундно видео от турнира (не снимки от преди век!) и два реда текст. Толкова ли е трудно да се подаде?

А защото е толкова важно да се говори за бадминтон в големите медии пиша от няколко години: 01.05.2017, 29.03.2022 (Сестри Стоеви),
Извадка: „Какви са плюсовете от това да се отразяват големите спортни успехи в Българските медии, ли? Все повече родители и деца ще идват в залите по бадминтон, а както знаем всички – колкото повече деца започват да тренират бадминтон, толкова по-лесно ще откриваме и супер талантливите между тях.“

БФБ все така си спи….

И за да не решите, че съм хейтър. Ето и нещо хубаво: „Незабавни преводи blink„. Жалко, че такива неща се случват на орбиталния период на Халеевата комета.

Ново 20
Медиен Борд – WTF?!?!?!?

Съдийски/финансиране за провеждане на ДИШ/ДОШ и помощи към състезатели
Наложащо е да се актуализират: Главен съдия/секретар 80лв | Международни съдии  50лв |  Национални съдии  40лв | Старши съдии  30лв | Съдии на линии 20лв, както и финансирането към топ състезателите на България, там нещата са точно като помощи!

Медицинските лица за турнир във Варна вече са по 100лв на ден! Той дюнера е 10 лева…какво да говорим.

Ако приходите към БФБ не ви стигат, винаги има ножица за разходите – мога да ви помогна при желание (със среден членски внос на месец 2800-3000лв към СК Ракетлон, успявам да платя на 3-ма треньори, наем, които е 1/3 от прихода, и да останат някакви пари за картотеки, медицински, добавки, пера (пачи) и състезания през годината).

Предложение за промяна в Устава на БФБ
Тъй като миналата година отпадна предложението за изчистване на фалшивия вот с двойния членски внос, предлагам право на гласуване да имат само лицензирани клубове, платили годишен членски внос и участие в поне един РИШ/РОШ или Зонално през последните 3 години. И все се чудя защо е толкова трудно нещо да се промени в устава? 😉

Мандатът за Председател на БФБ да е МАКСИМУМ 8 години. Защо ли? Защото всички знаем, че застояването води но НИСКА продуктивност!

Работа, работа, работа!
Ако на някой във федерацията не му се работи или е бърнаут (не вярвам 😉), напомням, че БФБ не е ЕТ, ЕООД или се предава по наследство, а е ЮЛНЦ с главна цел развитието на Бадминтона като спорт в България или ако пък парите/заплатите или услугите срещу фиатни знаци са ви малки, никой насила не ви държи там. Няма незаменими хора!

И за финал – гатанка! 😉 Знаете ли къде щяха да са сега братя Попови, ако бяха останали в БФБ??!? (Ако не знаете отговора, скоро ще разберете лично от фамилия Попови)

Ако аз и още няколко човека правим това за чест и слава (написаното се споделя от още няколко клуба РАЗВИВАЩИ бадминтон в страната), на вас в БФБ това ви е работата! Може и да бъркам, за което отново моля да ме извините!

Пожелавам на всички успешна 2023 година!

С уважение,
Сибин Атанасов

Comments (3)

 • JT 30.01.2023 - 16:27

  Браво!
  Казваш на глас все неща за които ще си навлечеш един куп проблеми!
  Хубаво е че все пак зад теб е целия клуб/аз нямах този късмет/ и не могат да те изхвърлят на бунището както направиха с мен!
  Както вероятно си забелязал,на това събрание БК Дискавъри не присъства!И не бях упълномощил и никого да ни представлява!Така е защото реших да сложа край на мъките и да затрия всичко!
  Не искам клуба да съществува само на хартия за да може да гласува на събрания!Няма зала за нас,няма деца/а какво е клуб който не развива деца!/,няма никаква перспектива нещо да се промени,нещо да се случи!
  Уморих се!Уморих се да се опитвам да променя нещо към по-добро в този спорт!Направих каквото можах до сега,помогнах с каквото мога на тези които ме потърсиха,а и не само.
  За съжаление истината е тази…бадминтона няма нужда от мен!
  Нямам много години пред себе си и е крайно време да се опитам да направя поне нещо за семейството си!
  А затова са нужни средства!А тях в БГ заради бадминтона не мога да осигуря и затова имигрирах в Германия!Малко късно,но ….

  Моите уважения за това което правиш и за това което се опитваш да промениш!Дано нещо се случи в крайна сметка!
  Желая ти успех!

 • Да 03.02.2023 - 16:22

  Браво, Сибо, че намери думи да предадеш на всички тревогата си
  от безрадостното състояние на любимия ни спорт.
  Аз есента скалъпих нещо подобно, Б. С. също
  ми прати негови нахвърляни мисли и дори предложения.
  Но мисълта „На кого ли всъщност му пука за това?“ ме спираше
  да пращам писма като твоето.
  В нашата зона затвориха врати клубовете:Велико Търново, преди това
  Сливен, Брезово, Нова Загора…Бургас не работи с деца, Габрово не работи с
  деца, останаха 5 девойки, Има нов новозагорски клуб за ветерани
  и Талант Ст.Загора за работа с психичноболни за Спешъллимпикс.
  Тъжно.
  Но ще събера сили да сътворя и аз нещо. Редно е.

  Точно преди 50 г., януари 1973г във Варна бе първото Държавно за деца и юноши, в което спечелих финала на сингъл и загубих този на двойки. От тогава по някакъв начин съм по турнирите-състезател, сега треньор. Та е редно да не мълча по темата.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.