Go to Top

Обзор на 2022

Времето лети и Ракетлон Варна стана на 13г!
За всички тези години и без собствена зала постигнахме големи успехи, но все още търсим бъдещия троен шампион!
Извинявам се за обема, свикнахме да четем текстове по 2-3 реда, а обзорът за #22 стана малко по-дълъг.

Започвам с лошите новини. Година с подобна инфлация като 2022 не сме имали скоро, всичко поскъпна, включително и наемът на залата – за втора поредна година се вдига с 20%, за другите разходи на клуба няма да влизам в подробности.

От 01 януари 2023 година.
Тренировка:
деца и състезатели /90-150 мин./: 6лв
любители /60 мин./: 5лв
ветерани/пенсионери /60 мин./: 4лв

Запазване на корт – 60 мин: 26лв
За индивидуални тренировки с треньор може да проверите в раздел Цени.

Ковид си отшумява, но финансово клуба  няма разлика от предходните няколко години, имам голям желание като президент на клуба да покриваме всички разходи за ДИШ и ДОШ от календара на Федерацията и за турнири в Европа или съседни страни, но – мисия невъзможна. Участваме само на национални състезания, където имаме шанс за призови места. А от тях печелим точки, които НЕ стигат да си покрием дори горивото. 🙂
Пример: ДОШ U15 в Хасково: 6 състезателя + треньор, 3 дни, хотел+храна+транспорт =  1300лв разходи. Ставаме шампиони на България, печелим приблизително 170лв от точки към ММС, с тях покриваме евентуално горивото.
Пак ще повторя, големият кеш от точките, спечелени през годината от ММС и Община Варна не стигат за покриване и на наема в ДКС….
Или ние сме много слаби (но за да станем силни, пак опираме до правилно финансиране), или държавните институции са много стиснати.
Бюджетът на Варна е втори в страната за 2022 – 648 000 000лв , финансовата рамка на програма „Спорт“ е в размер на 1.5 милиона лева, като около една трета от тях са за материално стимулиране на клубовете. Тоест  приблизително 600 000лв е помощта към ВСИЧКИ лицензирани спортни клубове в града , това е 0,091% от общият бюджет на Варна и очаквате спорта да се развива и да има успехи както преди?!!
Много от спортните клубове, които развиват дейност в общински бази нямат наем, за съжаление ние не сме от тях и освен, че си плащаме наем, от 2020 трябва да сме с 9% ДДС върху наема (без ток, вода, съблекалня), по темата писах преди няколко месеца, проблемът остава нерешен, а за 2023 Бюджетната Комисия отново прие ДДС да остане 9%….

Не знам срамно или не, но в СК Ракетлон работят ТРИМА треньори за ОБЩО 2 минимални заплати (работим основно за чест и слава)!

Как се прави спорт само с 2 примера:
Водна топка „Стяуа“ (Букурещ) – 1 000 000 euro за 2022г от бюджета на града.
Спорен Клуб от град Балчик – 70 000 от бюджета на града.

Това не е оплакване, просто казвам, че нещата при нас не са розови!

Ето и добрите новини 🙂
Успехи през 2022:

Зонални Първенства

Мъже/Жени
Жени единично:
I Мария Боевска
I Ирена Атанасова
III Александра Стратиева

Мъже двойки:
II Дилян Радев/Владимир Николов
III Владимир Щерев/Мартин Стратиев

Жени двойки:
I Мария Боевска/Ирена Атанасова
III Александра Стратиева/Надя Убчева
III Диляна Ангелова/Рея Кирчева

Смесени двойки:
I Дилян Радев/Мария Боевска
III Ирена Атанасова/Владимир Щерев

U17:
Единично юноши:
I Владимир Щерев
II Стилиян Стоименов

Единично девойки:
I Диляна Ангелова

Двойки юноши:
I Стилиян Стоименов / Владимир Щерев

Двойки девойки:
III Диляна Ангелова / Кристина Баракова

Смесени двойки:
I Диляна Ангелова / Владимир Щерев

U15:
Единично момчета:
II Валери Боевски
III Мартин Стратиев

Единично момичета:
I Рея Кирчева
II Александра Стратиева
III Десислава Анастасова
III Габриела Джолева

Двойки момчета:
I Валери Боевски / Мартин Стратиев
III Данила Алферов / Мелик Арифов

Двойки момичета:
II Рея Кирчева / Александра Стратиева
III Десислава Анастасова / Габриела Джолева
III Зоя Вишневска / Божидара Йорданова

Смесени двойки:
II Александра Стратиева / Мартин Стратиев
III Габриела Джолева / Валери Боевски

U13:
Единично момичета:
II Лейла Стоянова

U11:
Единично момичета:
III Джозефин Стоянова

Републикански Индивидуален Шампионат

U17:
MD Владимир Щерев
MD Стилиян Стоименов
WD Диляна Ангелова

U15:
WD Габриела Джолева
WD Рея Кирчева
MD/XD Мартин Стратиев
WD/XD Александра Стратиева
WD Десислава Анастасова
MD Валери Боевски

Републикански Отборен Шампионат

3-то място отборно девойки на ДОШ U15 🏆
Габриела Джолева
Рея Кирчева
Александра Стратиева
Десислава Анастасова

3-то място отборно юноши на ДОШ U17 🏆
Владимир Щерев
Стилиян Стоименов
Мартин Стратиев
Валери Боевски

Благодарности
С 25олв, останали от „Русенско Лято“, успяхме малко да свалим цената на новите 135 клубни тениски, събраните пари за които – 1300лв – обаче бяха откраднати от залата (повече информация). Свалени бяха отпечатъци от найлоновият плик в II РУ Варна, но не може да накараме всички от залата да посетят II РУ за по-обстоен преглед. 😉 Добрата новина е, че благодарение на родителите успяхме да възстановим голяма част от липсващите пари и да платим задължението си към фирмата, изработила тениските.

Преди Коледното ни парти #22 отново родители на малките ни състезатели дариха на клуба сумата от 430лв. Благодарим ви! След Нова година дарението ще бъде внесено по сметката на СК Ракетлон, парите ще бъдат използвани за консумативи, летен лагер или ако стане много напечено – за наем.

И тази година сме благодарни за подкрепата на TopRentaCar – за перфектния транспорт с нови автомобили и бусове, на Babolat България – за всички пера и ракети, които трошим в залата, на Goldnutrition за възстановяването на състезателите ни след тежки тренировки и турнири, на Стефан Щерев (като клубен фотограф) и Еко Фураж ООД, които помогнаха отново за Летен лагер 2022, на СвилаТрейдинг за сладките изкушения, предоставени за лагер Ченге! Без всички вас нещата с оцеляването на спорт като нашия щяха да са много по-трудни. Благодарим ви!
Благодаря и на студентите по медицина в МУ Варна, които с посещенията си в залата и организираните турнири, също помагат на СК Ракетлон.

Благодаря на Т-Рени, че продължава да търси бъдещи млади таланти за клуба и на Вики – новото треньорско попълнение в СК Ракетлон – за грижите за мини-ракетките на клуба.

Дарения – финансови и дигитални
Ако някой желае да помогне на клуба публично или анонимно, може да прочете повече тук!
Всяко ревю или звезди в GMaps & Facebook също са от голяма полза, ако харесвате как работим може и да ни последвате във Facebook | Instagram | Twitter и TikTok.
Търси се основен спонсор (ще сме много благодарни да покрие наема на залата). Все още се търси и Президент, финансово добронамерен и с континентален обсег на действие.

2023
През новата 2023 година ще работим за по-добри резултати на индивидуалните шампионати в различните възрастови групи, надявам се отново да станем двойни отборни шампиони при U17! През новата година ДОШ ще се проведе в нашата зала във Варна на 30.09-01.10.2023. За първа година планираме да организираме и „Национален турнир Варна“ за най-малките – 9 и 11 годишни – с много купи, медали и награди; дати 1-3 септември 2023.

В настоящата година се надявам отново да проведем и Летен спортен лагер – този път отделно за малките ни ракети U9/U11/U13 и за състезатели U15/U17. А след като на родната ни Федерацията не ѝ дреме какво идва от подрастващите като ниво на бадминтона (темата е много дълга), СК Ракетлон, заедно с още няколко клуба, решихме да направим сборен бадминтон лагер на топ-ракетите на България.

Ще имаме над какво да работим през 2023 😉

Сибо Атанасов
Президент и Старши треньор на СК Ракетлон

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.