Go to Top

Балкански шампионат по бадминтон за ветерани – 2011г

На завършилия вчера 16.01.2011г. Балкански шампионат по бадминтон за ветерани – 2011г., нашите състезатели се представиха отлично като завоюваха общо 2 златни, 4 сребърни и 6 бронзови медала в различните възрастови групи. Шампионатът се проведе в „града на тополите“ – гр. Хасково и в него взеха участие над 150 състезателя от България, Румъния, Турция, Македония и Гърция. Мнозинството от тях са бивши национални състезатели на своите страни, оттеглили се от професионалния спорт.
Нашия състезател Сибо Атанасов (35г+) игра болен от грип, с температура и със скъсан менискус на левия крак, но въпреки неблагоприятния жребий след много оспорвани двубои (на 1/4 финала най-добрия играч на Турция скъса ахилес при 1:1 гейма и резултат 16:15 в полза на Сибо) успя да спечели Шампионската титла в дисциплината мъже-единично. Веднага след това в може би най-оспорвания финал при двойките-мъже (35г+) Сибо Атанасов заедно с Желязко Вълков успяха отново да грабнат златото след победа с 2:1 гейма над Живко Димитров/Ясен Радев (България). Достойно се представиха и останалите ни състезатели. Арто Касабян спечели среброто при мъже-единично (55г+) и при двойките-мъже (55г+) заедно със Стефан Динков. Сребро спечели и Здравка Вълчева при двойките-жени (35г+). Бронзови отличия спечелиха още Иван Тонев при двойките-мъже (50г+), Румен Лазаров при двойките-мъже (40г+), както и Албена Лазарова при смесените двойки (40г+) и отново Румен Лазаров в тандем със Здравка Вълчева при смесените двойки (35г+).

При закриването на турнира на празнична вечеря се отбеляза 70 годишния юбилей на Председателя на БФ Бадминтон проф. д-р Пюзант Касабян – един от доайените на българския бадминтон, чиято спортна кариера е много разнообразна и интересна. Преди да стане старши треньор на националния отбор по бадминтон за повече от 20г., д-р Пюзант Касабян е участвал в 21 републикански шампионата по бадминтон, бил е 11 пъти шампион на България по бадминтон – единично и по двойки и 9 пъти е носител на купата на България. Печелил е и много призове от международни турнири. Освен това е играл 6 сезона в баскетболната „А” група на България, 16 сезона тенис на маса (като е бил 8 пъти медалист) и в 11 първенства по тенис. След официалната част празненството продължи с много веселие и танци в които съзтезателите отново показаха завидни умения.

Остава да пожелаем на нашите състезатели и занапред да ни радват с такива успехи и подобно на китайските си колеги на ветеранските първенства (по разкази на очевидци) във възрастовата група 80г+!!! да правят смача със отскок 🙂

P.S. Надяваме се операцията на лявото коляно на Сибо да протече възможно най-безболезнено и успешно, както и възстановяването му да е скоростно, защото до Турнира на майстора-2011 остават точно 5 месеца… нали титлите са затова, за да се защитават!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.