Go to Top

Отчет за дейността на СК по бадминтон „РАКЕТЛОН”-Варна 2011г.

Дами и господа,

Уважаеми състезатели, родители, приятели, съмишленици и гости,

Бих желал да направя равносметка относно дейноста на СК „РАКЕТЛОН”-Варна през изтичащата 2011г.

 

Тази година СК РАКЕТЛОН-Варна картотекира общо 5 състезателя, които взеха участие само в Държавния личен шампионат на България, но за съжаление не успяха да се класират за основната схема и отпаднаха на квалификациите.

В направлението „ракетлон” тази година се представиха отлично Ирена Атанасова, която спечели 1-во място на Кръг от световната купа по ракетлон, проведен в София в дисциплината Women B – Amateur, а Сибо Атанасов в тандем с друг варненец Стелиян Станков спечели среброто в дисциплината Men A – Elite Doubles. Ирена Атанасова също така, взе участие и се класира на 8-мо място в Световния шампионат по ракетлон, който се проведе във Виена.

Нашите деца не успяха да участват в зоналните първенства тази година поради лошото време и невъзможността за пътуване до Русе, но успяха да участват в няколко турнира извън официалния спортен календар на БФБ, което се надяваме, че ще им е от полза по време на съзтезанията през следващата 2012г. В крайна сметка от всички деца, които тренираха тази година може да отбележим развитието на сестрите Боевски, постигнато с много постоянство и труд, не без намесата и себеотдаването на баща им Димитър Боевски.

 

В чисто организационен план 2011г. започна за нас с малък успех, когато за разлика от предната година, успяхме да започнем да тренираме в Спортна зала още от началото на януари и то с 3 часови  тренировки, 6 дни в седмицата! За съжаление това не продължи дълго и от началото на март се върнахме към познатата ни до болка схема „днес сме тук, а утре ни няма” (Новата и модерна зала за бадминтон, която очаквахме с нетърпение, най-накрая започна да се строи през септември с „първата копка” направена лично от кмета на Община Варна – Кирил Йорданов, който обясни, че средствата за проекта са осигурени и заложени в бюджета на община Варна и за момента не ни остава друго освен да се надяваме, че залата ще отвори врати през 2012/13 година).

Във връзка с гореизложеното проблемът с децата през изтеклата година си остана същия както и преди, а именно: въпреки, че времето прекарано в двете зали се разпредели 60% към 40% в полза на ДКС това не ни помогна при организирането на един постоянен и непрекъснат тренировъчен процес, което се дължи на следното:

Първо – не можем да осигурим сутрешни часове за тренировки на децата, които са втора смяна;

Второ – продължаваме да се местим непрекъснато между ДКС и зала „Черно Море”, като във времето през което сме в Спортна зала, не знаем дали всеки момент няма да възникне някакво мероприятие и да се наложи да се местим „на пожар” в зала „Черно море”, където от друга страна ни очакват футболистите, които както знаете са винаги и навсякъде с предимство!

Трето – във връзка с изброените по-горе причини и поради липса на достатъчно финансиране все още не можем да намерим и да си позволим да издържаме човек, който да се занимава не междувременно, а изцяло и само с клуба по бадминтон, тъй като без такъв човек никога няма да видим залата пълна с деца и няма да успеем да осигурим приемственоста за която говорихме миналата 2010 година.

 

Няколко думи за нашите любители и ветерани.

През януари 2011г.в Хасково се проведе Балканския шампионат за ветерани, на който Сибо Атанасов успя да спечели две шампионски титли – в дисциплината мъже-единично, а заедно с Желязко Вълков (Хасково) и при двойките-мъже. Още призови места от Балканидата спечелиха Арто Каспарян, Стефан Динков, Здравка Вълчева, Албена Лазарова, Румен Лазаров и Иван Тонев. През годината призови места на турнирите за ветерани и любители, спечелиха още и Снежа Морозова, Надя Захариева, Мирослава Ташева, Данаил Кръстев, Виктор Попов и Калин Димитров.

При любителите си струва да отбележим това, че броят им се увеличи дотолкова, че вече има дни в които на 5-те корта не можеш да видиш нито ветеран J. От любителите може да споменем Спартак и Ива за постоянството и швейцарската точност с която идват на тренировките, Сисо с номинация от наша страна за самородния талант и забележителния си ръст, които използва без никакви угризения в корта, Мартин за желанието и хъса с които играе. Надяваме се, че догодина ще продължаваме да тренираме заедно, както и че нови хора ще влязат в нашето семейство.

 

Няколко думи и за финансите на клуба. Във връзка с целта ни да акумулираме достатъчно средства за осигуряване на финансова стабилност на клуба за нормалното му функциониране от началото на Новата 2012 година се налага да направим някои промени:

– във връзка със закупуването на допълнителни нови оборотни ракети (от по-висок клас),  ще предлагаме на желаещите (и тези които са влюбени в смача) да ги използват срещу 1лв. на тренировка.

– таксата от 2лв./час се запазва за децата до 18г. възраст и за любителите и ветераните над 55г.

– за всички останали таксата се променя на 3лв./час.

Надявам се, че ще се отнесете с разбиране към тези промени, които са продиктувани единствено от нуждата нашия клуб да продължи да си осигурява самоиздръжката, а с това и идеята за развитието на бадминтона в нашия град.

 

Като обобщение искам да кажа, че през изминалата година успяхме да задържим нивото на постигнатото от предходната година, а именно запазихме и увеличихме броя на практикуващите бадминтон, както сред любителите и ветераните, така и сред децата, успяхме да организираме IX-то издание на Турнира на майстора в памет на Атанас Атанасов по така да се каже „образцов начин” за който получихме похвали и признание от БФ Бадминтон, а именно провеждането на турнира в два последователни дни, разпределянето чрез система от ясни критерии на съзтезателите, според опита на всеки един от тях, а не според желанията им да играят в по-леки групи, надявайки се на по-лесни противници и съответно на по-голям шанс за победа, освен това всяка среща беше с предварително обявен № на корт и час за провеждане, като закъснението което натрупахме за целия турнир не надхвърли 45 мин. В тази връзка бих искал да благодаря на Надя Захариева за това, че геройски издържа няколко дена без да спи и успя да систематизира всички идеи с които я бомбардирахме непрестанно.  Накрая бих искал да благодаря на Станимир Недев и Борис Койчев, представителите на Babolat за България, както и на Мирослав Стаматов, представителя на Yonex и Willson за помоща, която оказваха и продължават да оказват на клуба. Благодарности на Румен Лазаров и Димитър Боевски  за това, че осигуриха транспорта и участието в турнирите на нашите деца, въпреки, че понякога информацията достигаше до нас в последния момент. Специални благодарности и на нашите треньори, Сибо Атанасов, Данаил Кръстев, Мартин Георгиев, както и на Ламбо, за когото може да се каже, че няма ден в който да е дошъл на тренировка и да не е обърнал внимание на някой любител да го  научил на нещо.

 

 

След всичко това, нека Ви честитя:

 

Честит втори рожден ден на СК „РАКЕТЛОН”-Варна!

Весели празници и щастлива Нова година!

 

 

 

16.12.2011г.                                                                                                     Христо Ишков

гр. Варна                                                                                                          Председател

СК РАКЕТЛОН – Варна

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.