Go to Top

Коледно Писмо 2017

Кратък обзор на спортната 2017.

Измина още една година, изпълнена с много състезания и нашият клуб, въпреки ограничения брой тренировки, отново се представи повече от добре.
В зоналните първенства за деца призови места заеха: Демитра Атанасова, Стелиан Стоименов, Диляна Любенова, Влади Щерев, Моника Желева, Темелко Йорданов.
При мъжете и жените на стълбичката се качиха: Васил Цонев, Цветан Цветков, Данаил Кръстев, Ирена Атанасова, Тодор Тодоров, Сълзица Кателиева, Владимир Николов, Тодор Боборанов.

Не така, обаче, стоят нещата на ниво републикански шампионати! За съжаление, колкото и да са талантливи децата ни, няма как да се съревноваваме за медали с отбори със собствена зала, 12 тренировки на седмица и изразходвани 20-30 кутии пачи пера на месец ….. сметката просто не излиза! Но пък на турнирите от Националната верига нашите малки, големи и най-големи 😉 състезатели са почти винаги в призовата тройка и тази година пак събраха няколко килограма медали.

Финансово годината няма разлика от предходните – клубът ни не е в добро финансово здраве и с риск да прозвучи като оплакване(а всъщност е просто реалност), поради липса на спонсори, подкрепа от Община Варна и пълната забрава от страна на Българска Федерация Бадминтон, не можем да си позволим нито да тренираме редовно, нито поне да покрием изцяло разходите по републиканските шампионати.

Колко до Федерацията, която преди 8 години ни обеща да помага с каквото може, за да се развива спорта бадминтон във Варна, си остана само с обещанията. Тази година например, е имало подпомагане на клубовете с пера (50 кутии, пластмасови) и може би защото сме на 500км от София, пак са ни забравили. Но пък има ли повод за честване на събитие, там е друг въпрос. То не бяха 20-30-40-50 години бадминтон в България, плакети, медали, сувенири, флагчета, значки, фланелки … аз лично имам един кашон с „особени заслуги„, „за популяризиране на спорта“,  „за принос„, „за развитие“… Всичко много мило и вярно, важен е жестът, само че, драги колеги от БФБ, тези жестове не помагат на клуба! Върхът беше грамотата!!, която баща ми Атанас Атанасов получи посмъртно, за това, че отдаде 40 години от живота си на бадминтона. Наистина, нямаше нужда!
Отчетно изборното събрание ще се проведе на 23.12 в София и само се чудя дали 24.12 не беше по-удобно като дата?! Просто ще има леки козметични промени в управлението на БФБ – т.е. старата песен ще е на нов глас, а от това ще страдат пак малките клубове. Не говоря за тези, които са само на хартия.

Сега малко за нас. Има вероятност през 2018 да вземем 2-3 часа за тренировка в сряда вечер, но всичко зависи от графика на залата и благоразположението на другите клубове в Дядовата ръкавичка.
Поради препълнения календар на ветеранските турнири и събраните 3 състезания край Варна за месец юни, има голяма вероятност да не успеем да организираме Турнир на Майстора. Добрата новина пък е, че можем да организираме турнир за деца през същият този месец и той да се проведе в залата на ДКС, но отново всичко е предпоследно и зависи от календара на БФБ.
Другата добра новина е, че работим по внедряването на система за запазване на часове в сайта на СК Ракетлон, и ако всичко е ОК, системата може да бъде стартирана от януари 2018.

Искам да благодаря на всички от клуба, че поддържате бадминтона във Варна жив, благодаря и на всички родители-треньори, които водят децата по състезанията в страната, и на Т-Рени, че работи с най-малките ракетлончета в залата и на Надя, която помага в бек-офиса. Сърдечно благодаря и на фирма „Есен“, която година след година продължава да помага в материалната част на нашия спорт(не е като да купиш една футболна топка и цяла година всички да бягаме след нея ;).

P.S.
Знам, че всичко временно е вечно, но бих искал отново да напомня: търси се млад, амбициозен кадър, който да заеме длъжността Председател на бадминтон клуб Ракетлон и който да помогне за развитието на нашия клуб и спорт.
И в този ред на мисли – търси се и дарител на 25-30 кутии пачи пера, които ще помогнат на децата с желание за развитие да тренират качествено.

Весела Коледа и щастлива нова година

Председател на СК Ракетлон
Сибо Атанасов

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.